Autoharrastus – koko perheen juttu?

Autoharrastus – koko perheen juttu?

Autot viehättävät monia ja syystä. Autoilu on virkistävä ja mukava ajanviete, jolla voi helposti tutustua koko Suomeen. Autot ovat myös esteettisesti viehättäviä, ja etenkin vanhemmissa autoissa löytyy upeita klassikoita. Autoja voi myös itse kunnostaa ja rassata. Ja autourheilusta tietysti nauttii kenties suurin osa suomalaisista. Lyhyesti sanoen, autojen maailmasta löytyy monipuolisia harrastuksia, joista voi nauttia koko perhe.

Autoista voivat kiinnostua kaikki

Rakastatko autoja, ja viettäisit niiden parissa tavalla tai toisella vaikka koko vapaa-aikasi? Monilla autoharrastajilla on se ongelma, että harrastus jää vähemmälle puolison löydyttyä ja perheen kasvaessa, koska oletetaan että autot ei heitä kiinnostaisi. Autoista on kuitenkin iloa kaiken ikäisille, kunhan vain löytää ne autoharrastamisen muodot, jotka kiinnostavat muita perheenjäseniä. Kun autoihin alkaa tutustua, saattaa olla yllätys, kuinka mielenkiintoinen niiden maailma onkaan.

Autoileminen

Helpoin tapa saada muut tykästymään autoihin on tietysti se, että niitä käytetään mukaviin tarkoituksiin. Jos perheen lapset ovat jo hieman isompia, mikään ei ole sen hauskempaa kuin viikonloppu- ja lomaretket autolla. Ajaja nauttii ajamisesta, ja matkustajat maisemien katselemisesta. Lapsille voi keksiä leikkejä ja pelejä, joita voi pelata autossa, ja monet nykylapset viihtyvät tabletin tai puhelimen ääressä. Hyvä musiikki ja naposteltavat kruunaavat matkan.

Matkojen tarkoitus on tietysti paikkoihin tutustuminen tai ystävien ja sukulaisten luona vierailu. Jos joka viikonloppu tekee vaikka lyhyenkin reissun, pian on tutustunut hyvin omaan asuinseutuun, ja koko perheen elämä rikastuu kun, tavataan usein ystäviä ja sukulaisia. Lomamatkailu autolla ei käy koskaan tylsäksi, kun aina parin päivän välein vaihtaa paikkaa. Parhaat muistot syntyvät reissuista, joilla näkee paljon uusia asioita.

Vanhat autot

Vanhoissa autoissa on loputtomasti kiinnostavia ominaisuuksia. Ensinnäkin niiden ulkonäkö; kukapa ei ihailisi historiallisia autoja, joiden muotoilu oli paljon omaperäisempää ja tyylitellympää kuin nykyajan funktionaalisesti suunnitellut autot, joiden tarkoitus on lähinnä olla turvallisia ja tilavia. Entisaikoina autojen ulkonäöllä oli tosiaan väliä, ja edelleen ihmisiä sävähdyttää, kun tyylikäs vanha auto ajaa paikalle. Vanhojen autojen charmi uppoaa kaikenikäisiin ja molempiin sukupuoliin.

Kuinka sitten saada vaikkapa lapset kiinnostumaan omasta vanhasta autosta? Hienolla autolla on tietysti upeaa käydä näyttäytymässä, ja niillä ajaminen on vielä hauskempaa kuin tavallisella autolla meno. Lapset auttavat mielellään auton huollossa ja putsaamisessa, kunhan he sitten pääsevät myös ajelulle ja kokevat työnsä tulokset. Samalla lapsille voi jutella autojen historiasta, ja lapsien iästä riippuen, niiden teknisistä ja muista ominaisuuksista.

Ralli

Ralli on mielenkiintoinen harrastus, jota voi harrastaa joko lajia seuraamalla, ajamalla itse tai rassaamalla ralliautoja. Lapset yleensä tykkäävät rallista, pelaavat mielellään ralliaiheisia tietokonepelejä ja katsovat rallia televisiosta, onhan se vauhdikasta ja jännittävää. Jos rallia katsoo televisiosta, lapset pääsevät siihen mukaan, kunhan kertoo heille rallin ideasta ja säännöistä, ajajista ja kartanlukijan tehtävistä. Rallin historia on myös hyvin kiehtovaa.

Jos taas itse ajaa rallia, lapset voi tutustuttaa siihen viemällä heidät ajamaan pienoisralliradalla. Niitä on kesäisin siellä täällä ulkona, ja talvisaikaan rallia voi ajaa pienoisautoilla sisäradoilla. Koko perheen voi ottaa mukaan kannustamaan radan varrelle, ja he ovat varmasti innostuneita seuraamaan rallia livenä. Mitä enemmän lapset alkavat ymmärtää rallin päälle, sen enemmän he kiinnostuvat myös autoihin liittyvistä yksityiskohdista.

Autojen rassaaminen

Monien autoharrastajien suurin rakkaus on autojen rassaaminen, joka sitten yhdistyy yleisempään kiinnostukseen koko autojen maailmaa kohtaan. Autojen parissa puuhastelu on harrastus, joka on todella helppo tartuttaa hieman vanhempiin lapsiin. Monet ovatkin oppineet mekaanikon taidot omassa perheessään. Isän tai äidin kanssa autoa rassaten vietetty aika on juuri sellaista laatuaikaa, jota koko perhe tarvitsee: kaikki viihtyvät, viettävät aikaa toistensa kanssa ja oppivat uutta.

Autojen parissa puuhastelu on kaikin puolin hyödyllistä lapsille. Koulussa istumisen vastapainoksi on hyvä tehdä käden töitä, joista on konkreettisia tuloksia. Autojen mekaniikan ymmärtäminen on ehdottoman hyödyllistä kaikille, koska useimmilla meistä on aikuisiällä oma auto. Alalla on myös runsaasti töitä, ja jo jonkinlaisilla taidoilla voi saada ainakin kesätyöpaikan, tai todella innostuneelle nuorelle siitä voi tulla ura tai ainakin rakas harrastus.

Formulat

Suurin osa suomalaisista seuraa formulakisoja, ja syystä, koska suomalaiset menestyvät lajissa hyvin. Formuloiden seuraaminen on hauska koko perheen ajanviete, etenkin kun kisat tulevat sunnuntaisin. On mukavaa, kun on joku syy viettää sunnuntaipäivä yhdessä, ja kisojen seuraaminen on sosiaalista puuhaa, kun samalla voi jutella kisasta, ajajista, ja muusta formuloihin liittyvästä. Lajissa on paljon kiinnostavia puolia, jotka vetoavat myös lapsiin.

Formulatyyppisten autojen ajaminen on hieman harvinaisempaa, mutta sekin on mahdollista jos siihen on varaa. Karting on formuloiden esimuoto, jossa ajetaan pienemmillä autoilla ja radoilla. Parhaat kuskit ovat luonnollisesti alkaneet ajaa jo lapsina tai nuorina, ja harrastus vaatiikin paljon omistautumista sekä kuskilta itseltään että heidän vanhemmiltaan. Monet tunnetuimmat formulakuskit aloittivat uransa ajamalla kartingia. Laji sopii myös aikuisille, joten koko perhe voi käydä ajamassa yhdessä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top