Automuseot

Automuseot

Automuseot vierailukohteena

Autoilu ja vanhojen autojen keräily on monelle suomalaiselle sydäntä lähellä oleva harrastus. Automaailman pystyy sujuvasti jakamaan myös koko perheen kesken, onhan auto jo itsessään koko perheen kulkuneuvo. Artikkelissamme “Autoharrastus – koko perheen juttu?” kerromme, millä eri tavoin perhe voi viettää yhdessä aikaa autojen parissa. Tässä artikkelissa puolestaan paneudumme tarkemmin automuseoihin ja kerromme lisää, mitä kaikkea erilaiset automuseoiden näyttelyt pitävät sisällään. Esittelemme myös joitain tunnetuimpia automuseoita Suomessa. Kiinnosti sinua tai jälkikasvuasi klassikkoautot, urheiluautot tai maailman nopeimmat autot, automuseot ympäri Suomea tarjoavat kaikille kiinnostuneille näytteille laitettuja autoja ja lisätietoa autojen maailmasta.

Automuseot Suomessa

Suomesta voi löytää automuseoita monelta paikkakunnalta. Ajoneuvomuseoiden lisäksi Suomesta löytyy mm. maatalous- ja traktorimuseoita ja rautatiemuseoita. Kotimaisten matkailijoiden lisäksi monet Suomessa vierailevat turistit ovat automuseoiden vakinaista kävijäkuntaa. Näyttelyistä voikin löytää monenlaista museoautoa ja klassikkomenopeliä. Moni näyttelyissä oleva auto on lisäksi edelleen täysin ajokelpoinen, oli kyseessä sitten 1950-luvun teinielokuvasta tuttu Chevrolet-malli tai upea, huippuunsa viritetty 1970-luvun urheiluauto. Vaikka sähköautojen tulevaisuus on ympäristökysymysten takia päivänpolttava puheenaihe, nostattaa vanhojen autojen maailma vielä kuitenkin monia nostalgisia ja lämpimiä tunteita. Vapaamuotoisten vierailujen lisäksi automuseot toivottavat mm. työpaikkojen virkistyspäivien osallistujat tervetulleeksi.

Espoon Automuseo

Espoon Automuseo sijaitsee Pohjois-Espoossa hyvien autoiluyhteyksien päässä Bodomintie 35:ssä. Museo on yksi Suomen suurimpia automuseoita ja kirjoitushetkellä näytteille asetettuja autoja on yli 200. Osaan näyttelytiloja on mahdollista mennä myös pyörätuolilla, joten myös kulkurajoitteiset saa mukaan tälle museoreissulle. Espoon Automuseo tarjoaa näyttelyiden lisäksi paljon tapahtumia, mm. eri maiden autokulttuurien esittelyn tapahtumasarjoja sekä tietoa ja erikoisnäyttelyitä autoilun ja kulkuneuvoilla kulkemisen historiasta. Tapahtumat sopivat niin autoista innostuneille kuin koko perheen retkikohteeksi. Museon näyttelyistä ja tapahtumista voi löytää lisää tietoa mm. sosiaalisesta mediasta, ja autoista kiinnostuneen kannattaakin käydä tykkäämässä Espoon Automuseon Facebook-sivuista.

Vehoniemen automuseo

Vehoniemen Automuseo on yksi Suomen kenties tunnetuimpia ja varmasti tunnelmallisimpia automuseoita. Museo on toiminut perheyrityksenä jo useamman vuosikymmenen ja se sijaitsee Tampereen seudulla Kangasalan Kaivannossa. Ajoneuvonäyttelyn lisäksi Vehoniemen Automuseo järjestää runsaasti erilaisia tapahtumia, ja museon ohessa toimiva kahvio valmistaa tarjoiltavat pullat ja kakut pääsääntöisesti itse paikan päällä. Osa museon kesän tapahtumista kestävät iltaan, ja paikka houkuttelee autointoilijoiden lisäksi monia muita, jotka haluavat kokea Vehoniemen ainutlaatuista tunnelmaa. Museoon on mahdollista järjestää myös erikoisvierailuja, mm. koululaisryhmille. Täällä onkin sujuvaa päästä oppimaan suomalaisen autoilun historiasta edellisten 35 vuoden ajalta!

Antin Automuseo

Antin Automuseo toimii pienenä kotimuseona Lahden seudulla Vesivehmaalla. Museon yhteydessä toimii myös pieni käsityöpuoti, ja molemmat ovat auki vain sopimuksen mukaan. Jos tänne siis haluaa suunnata matkoillaan, tulisi paikan pitäjiin olla yhteydessä hyvissä ajoin etukäteen! Museota pyörittää pariskunta Lea Lahti ja Antti Vähälä, jotka museotoiminnan lisäksi vastaavat Vähälän tilan isännöinnistä. Näytteillä on kolmisenkymmentä vanhaa autoa, jotka ovat kaikki museorekisteröityjä. Tämän lisäksi näyttelyssä on mahdollista nähdä muutama vanhanmallinen moottoripyörä. Suurin osa näyttelyautoista on edelleen ajokuntoisia, ja kesäaikaan niitä myös pidetään ajossa. Antin Automuseolla järjestetään muutamia tapahtumia kesäisin, joista saa tiedon parhaiten museon kotisivuilta.

Woikosken automuseo

Woikosken automuseo toimii osana Woikoski Feeling – tunne elämys -palvelukokonaisuutta Nurmaalla Voikosken seudulla Kouvolan ja Mikkelin puolivälissä. Woikoski Feelingin muut kokemuspaikat ovat WHD Gård, Kirjokiven kartano sekä Woikosken tehdasmuseo. Woikoski Feeling tarjoaa vierailukohteidensa ansiosta erinomaisen syyn kiertää Isoselkä-järveä, ja Woikoski tarjoaakin siten mainion tilaisuuden tutustua suomalaiseen kulttuurihistoriaan keskellä kauneinta Järvi-Suomea. Woikosken automuseo esittelee noin 40 erilaista wanhaa autoa, näyttelystä löydät mm. Helsingin Eläintarhan ajoissa palvelleita ajureita sekä Suomen ensimmäisen vetyauton. Museon pääsylipun hintaan sisältyy näyttelyn lisäksi opastettu kierros sekä kahvitarjoilu pullineen museon kahviossa. Museon yhteydessä toimii myös perinteinen Esson Baari.

Automuseosta tekemistä koko perheelle

Moni perheellinen varmasti miettii, mitä hauskaa ja järkevää tekemistä voisi tarjota jälkikasvulleen, oli kyse sitten kesälomasta tai viikonlopusta keskellä kouluvuotta. Automuseot ympäri Suomea tarjoavat erinomaisen vierailukohteen kaikille perheille, sillä autot ja autokulttuurin historia tarjoavat runsaasti mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Autojen historia on samalla historiankuvausta länsimaisen ihmisen vaurauden kehittymisestä, ja kertoohan autoilukulttuurin muutos paljon myös yhteiskunnan ja yhteiskunnan arvojen muutoksesta. Voit lukea lisää aiheesta autojen historiasta kertovassa artikkelissamme. Automuseossa voi näyttää lapsille, että vastaavaa innostusta, mitä ihmiset tänä päivänä kokevat sähkö- ja hybridiautoja kohtaan, löytyi entisaikoina mm. maalaisajojen tunnelmasta ja erilaisista silloisista erikoisautoista.

Monet automuseot toimivat oivina ajanviettopaikkoina koko perheelle, sillä kaiken autoihin liittyvänä tekemisen ja kokemisen lisäksi museoiden yhteydessä toimii usein kahviloita ja ravintoloita. Täten perheellinen voi huoletta lähteä vaikka kauemmas museovierailulle. Tässä artikkelissa esittelimme neljä erilaista automuseota ympäri Suomea. Jokainen näistä museosta toimii erilaisella konseptilla ja tarjoaa samalla ainutlaatuisen tavan kokea autoilun historiaa. Historian oppimisen lisäksi museoissa on mahdollista tuntea autoiluun liittyvää jännityksen ja hurman tunnetta. Artikkelimme “Autourheilu – vauhti kiinnostaa ihmisiä” kertoo lisää mm. eri rallikilpailuista. Automuseo tarjoaa perheelle mahdollisuuden jakaa yhdessä autoihin liittyvää intoa ja menemisen tunnetta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top