Suosituimmat autoaiheiset tv-sarjat

Suosituimmat autoaiheiset tv-sarjat

Autoaiheisten tv-sarjojen määrä on nousussa

Suomalaiset tunnetaan moottoriurheiluhulluna kansana, joten maassamme on kiinnostusta myös kaikenlaisia autoaiheisia tv-sarjoja kohtaan. Vaikka Suomen poikkeuksellisen tiukka ajoneuvoverotus aiheuttaakin sen, ettei kaduillamme nähdä normaalisti juurikaan kalliita italialaisia superautoja tai tehokkaita suurimoottorisia amerikkalaisia muskeliautoja, voimme silti ihailla niitä ruudun välityksellä televisiosarjoista. Mitä televisio-ohjelmiin tulee, monien autoharrastajien mielestä tarjolla ei ole koskaan riittävästi autoaiheisia sarjoja. Viime vuosina kuitenkin esimerkiksi Discovery Channel on alkanut tuoda ulos enemmän autoiluun liittyvää sisältyä uusien Speed- ja Velocity-verkkojen kautta. Discoveryn lisäksi myös muun muassa History ja Netflix tarjoavat jo melko runsaasti katsottavaa, joten tässä artikkelissa käydään läpi suosituimmat autoaiheiset televisiosarjat.

Top Gear

Top Gear oli varsinkin aiemmin autohullujen katsojien kannalta ylivoimaisesti paras televisio-ohjelma. Oli kyseessä sitten alkuperäinen brittiläinen sarja tai yhdysvaltalaisversio, sarjan henki ja innokkuus ovat läsnä molemmissa. Brittiversio tunnetaan poskettomasta huumoristaan, mutta myös amerikkalaisesta versiosta irtoaa omat naurunsa. Suurimpana erona Top Gearilla ja toisella autoaiheisella sarjalla Fifth Gearilla on, että aiemmin mainittu keskittyy aivan yhtä paljon viihteeseen, kilpailuun ja humoristiseen sanailuun kuin uusista autoista kerrottavaan tietoon. Top Gear joutui muuttamaan hieman muotoaan, kun sen entiset tähdet Clarkson, Hammond ja May lähtivät The Grand Tour -sarjaan, mutta sarja vetoaa yhä lukemattomiin katsojiin.

The Grand Tour

On todella hankalaa sijoittaa The Grand Tour ja Top Gear parhaiden autoaiheisten tv-sarjojen listan kärkipaikoilla keskinäiseen järjestykseen. Vaikka Top Gearin suositut juontajat Richard Hammond, James May ja Jeremy Clarkson lähtivät Top Gear -sarjasta erittäin ristiriitaisissa tunnelmissa ja jättivät sarjan tulevaisuuden arvailujen varaan, on BBC onnistunut löytämään Top Gearille tukevan jalansijan uusimman kauden myötä. Siitä huolimatta The Grand Tourista on muodostumassa suurempi sarja sen omistautuneen katsojakunnan ja luonteeltaan ikuisia pikkupoikia muistuttavien juontajien ansiosta. Kahden kauden ja 22 jakson jälkeen The Grand Tourista on tullut Amazon Primen tähtisarja, jolta on lupa odottaa paljon myös tulevaisuudessa.

Fast N’ Loud

Fast N’ Loud on Discovery Channelin tosi-tv-tyylinen sarja, jossa seurataan Richard Rawlingsia ja hänen työryhmäänsä Texasissa sijaitsevassa Gas Monkey Garage -liikkeessä, kun he metsästävät vanhoja ja loppuun ajettuja autoja, jotka he jälleenrakentavat uuteen uskoon saadakseen niistä taloudellista tuottoa. Fast N’ Loud on viihdyttävä sarja erityisesti sen nopeatempoisuuden ansiosta, autoja hankkivalla Rawlingsilla ja Gas Monkey Garagen päämekaanikolla Aaron Kaufmannilla ei ole koskaan riittävästi aikaa. Jokaisessa jaksossa taistellaan kelloa vastaan, ja Kaufmann joutuu usein viettämään aikaansa yötä päivää autokorjaamolla työskennellen jatkuvasti kaikenlaisten upeiden autoklassikoiden parissa muuttaakseen ne näyttelytasoisiksi autoiksi ja tuotoiksi yritykselle.

Wheelers Dealers

Wheelers Dealers on brittiläinen suosittu televisiosarja, jota on esitetty vuodesta 2003 lähtien. Sarjan lähtöajatus on hyvin yksinkertainen – yksi kaveri ostaa rämän auton ja toinen kaveri korjaa sen, jonka jälkeen auto myydään eteenpäin hyvällä katteella. Tällaisten autojen kunnostukseen keskittyvien televisiosarjojen tekeminen on tietenkin melko vaikeaa ja aikaa vievää, mutta sarja on onnistunut tuottamaan mahtavaa sisältöä, josta pystyvät nauttimaan useat sukupolvet ruudun ääressä. Sarjan juontajasta Mike Breweristä ja mekaanikkona toimineesta Edd Chinasta tuli jo julkkiksia autohullujen katsojien keskuudessa. China jätti kuitenkin sarjan kaudella 14, mutta hänet korvannut karismaattinen Ant Anstead on lunastanut katsojien odotukset.

Inside West Coast Customs

MTV-kanavan mahtavan Pimp My Ride -ohjelman myötä kuuluisaksi tullut tuunauspaja on yhä voimissaan. Vaikka Xzibit poistui sarjasta muualle, pajan toimitusjohtaja Ryan Friedlinghaus koettelee yhä rajoja kustomoitujen autojen rakentamisen saralla. Inside Westcoast Customs on Californian Burbankiin sijoittuva tosi-tv-sarja, jossa keskitytään autojen rakenteluun ja muokkaamiseen. Friedlinghaus tiimeineen muokkaa tavallisista autojen tehdasmalleista hämmästyttäviä täysin muokattuja ajoneuvoja. Pajan asiakkaina on nähty runsaasti julkisuuden henkilöitä, kuten Justin Bieber, Conan O’Brien, Mark Wahlberg ja Shaquille O’Neal. Inside West Coast Customsin ensimmäisen kauden 11 jaksoa esitettiin alun perin vuonna 2011. Sarjan viimeisin kausi esitettiin 2018.

Fifth Gear

Fifth Gear, jota on esitetty Suomessa myös nimellä Viitosvaihde, on brittiläinen autoaiheinen televisiosarja, jota alettiin esittää alun perin Channel 5 -kanavalla vuonna 2002. Sarjaa esitettiin vuoteen 2011 saakka, jonka jälkeen se siirtyi ensin Discovery Channelille vuonna 2012 ja sen jälkeen Historylle vuonna 2015 uusintaesityksiä varten. Pienen tauon jälkeen sarja palasi televisioon Quest-kanavalla vuonna 2018. Tällä hetkellä sarjan juontajina toimivat Tiff Needell, Vicki Butler-Henderson, Jonny Smith ja Jason Plato. Nyt 21. kaudellaan oleva Fifth Gear on brittiläisen uusitun Top Gearin kovin kilpailija autoaiheisissa sarjoissa. Sarjassa keskitytään hieman enemmän myös edullisempiin autoihin.

Fifth Gear sai alkunsa vuonna 2002, kun BBC:n vuodesta 1977 esittämä Top Gear oli jäänyt tauolle vuonna 2001. Channel 5 -kanava olisi halunnut käyttää sarjassaan Top Gear nimeä, mutta BBC ei suostunut tähän, koska kanava julkaisi yhä saman nimistä autoaiheista aikakausilehteä. Monet Top Gearin entisistä juontajista palkattiin alun perin 5th Gear -kirjoitusasussa tunnettuun sarjaan juontamaan lähetyksiä. Sarjan juontajat testaavat, arvioivat ja vertailevat valtavaa valikoimaa erilaisia autoja aina sähäköistä viistoperistä monikäyttöisiin nelivetoihin ja monenlaisiin muihin ajoneuvoihin. Uusimmalla kaudella sarjaan tuo oman ammattitaitoisen lisänsä myös entinen F1-kuljettaja Karun Chandhok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top