Urheiluautot

Urheiluautot

Urheiluautot ovat monen autoharrastajan suosikkiautoja, mutta tälle autotyypille on hankala löytää yhtä määritelmää. Tässä artikkelissa luodaan katsaus urheiluautojen määritelmään, urheiluautojen historiaan sekä listataan tunnetuimpia urheiluautoja. Aloitetaan urheiluauton määritelmästä. Yleinen ja helppo määritelmä urheiluautosta on se, että se on suunniteltu urheilulliseksi ja suorituskykyiseksi. Esimerkiksi Sports Car Club of Helsinki laskee urheiluauton määritelmään muun muassa kaksipaikkaisuuden, keveyden, hyvän teho/painosuhteen, urheilullisen ajotuntuman ja suorituskyvyn.

Ensimmäiset urheiluautot

Yksi varhaisimmista urheiluautoista oli Rennzweier, jonka valmisti saksalainen Tatra vuonna 1900. Kyseinen auto oli suunniteltu kilpailuihin ja oli hyvin matala verrattuna aikansa muihin autoihin. Auton moottorina oli modifioitu Benzin moottori, joka tuotti yhdeksän hevosvoimaa ja kiidätti auton 80 km/h huippunopeuteen, joka oli aikaansa nähden kunnioitettava saavutus. Toinen aikaansa edellä ollut urheiluauto oli Mercedes 60hp, jota valmistettiin vuosina 1903–1904.

Modernien urheiluautojen aika koittaa

On sanottu, että modernien urheiluautojen aika koitti varsinaisesti toisen maailmansodan jälkeen. Yhdysvaltojen keskiluokka alkoi kasvaa ja tämä oli merkittävä tekijä urheiluautojen markkinoilla. Sodasta palanneet amerikkalaiset olivat tuoneet mukanaan eurooppalaisia autoja ja tällä tavoin syntyi kiinnostus kevytrakenteisia autoja kohtaan, jotka olivat kotonaan mutkaisilla teillä. Brittivalmistajat olivat hereillä ja hyödynsivät amerikkalaisten kiinnostusta urheiluautoihin. Vuosien 1946 ja 1952 välillä myös muutama pieni amerikkalainen autonvalmistaja liittyi joukkoon.

Tuolta ajalta tuttuja urheiluautoja ovat esimerkiksi MG-TC, Jaguar XK-120, MG-TD sekä Muntz Jet. Jaguar XK-120 oli esitelty vuonna 1948, ja auton kuusisylinterinen moottori teki siitä aikansa nopeimman tuotantoauton (yli 200 km/h). MG-TC:n tuotanto puolestaan osuu vuosien 1945 ja 1949 välille. Kyseessä oli pitkälti sama auto kuin sotaa edeltänyt MG-TB, jonka se korvasi. Siitä tuli yksi ensimmäisistä englantilaisista suosituista urheiluautoista Yhdysvalloissa.

Kevyiden roadsterien ja superautojen aika koittaa

Vuonna 1961 valmistunut Jaguar E-Type on ikoninen urheiluauto 60-luvulta: auton muotoilu oli urheilullinen ja sen huippunopeus aikaansa nähden hurja, peräti 241 km/h. Seuraavana vuonna British Motor Corporation (BMC) toi markkinoille edullisen ja kevyen kaksipaikkaisen MGB-mallin. Kyseessä oli avokattoinen roadster, joka oli tuotannossa vuodesta 1962 aina vuoteen 1980. Urheiluautoista ei kuitenkaan voi puhua mainitsematta italialaisia autonvalmistajia, kuten esimerkiksi Alfa Romeota.

Kuusikymmentäluvulla Alfa Romeo esitteli menestyksekkään roadsterin, Alfa Romeo Spiderin. Kyseinen auto oli tuotannossa vuosina 1966–1993 välillä. Siinä oli kaksi ovea, moottori edessä ja veto takapyörissä. Auton suunnittelusta vastasivat Battista Pininfarina ja Franco Martinengo autonsuunnittelufirma Pininfarinassa. Toinen kuuluisa italialainen urheiluautojen valmistaja on Lamborghini, joka esitteli vuonna 1966 Miuran. Kyseinen malli oli tuotannossa vuodet 1966–1973 ja se oli ensimmäinen kaksipaikkainen superauto keskimoottorilla.

Urheiluautot 1980-luvulta 2000-luvulle

Turboahtimet kasvattivat suosiota 1980-luvulla ja se näkyi myös urheiluautojen markkinoilla. Se löysi tiensä edullisista coupe-malleista (kuten Renault Fuego) kalliisiin superautoihin, kuten esimerkiksi Ferrari 288 GTO. Autonvalmistajat kilpailivatkin 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa tuotantoautojen huippunopeuksissa. Näistä autoista mainittakoon esimerkiksi Porsche 959, Bugatti EB 110, Jaguar XJ220 sekä legendaarinen McLaren F1. Audi puolestaan viitoitti tietä urheiluautojen puolella nelivedon (all-wheel drive) suuntaan kuuluisalla Audi Quattrollaan.

Roadsterit kokivat renessanssin 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun puolivälin paikkeilla: markkinoille tulivat mm. Mazda MX-5 Miata, BMW Z3, MG F ja Audi TT. Vuonna 1996 Porsche puolestaan esitteli keskimoottorisen Porsche Boxster -roadsterin, joka oli mallistossa takamoottoristen 911-mallien alapuolella. 2000-luvulla urheiluautojen rintamalla esiteltiin monia uutuuksia, kuten esimerkiksi Lotus Exige, Alfa Romeo Brera/Spider, Audi R8, Peuget RCZ ja Porche Cayman (987).

Nykyhetken urheiluautot

Millaisia urheiluautoja sitten on tällä hetkellä markkinoilla? Lyhyesti vastaus kuuluu: monenlaisia. Autoharrastajalla on valinnanvaraa, mikäli vain budjetti on kunnossa. Vähälle huomiolle tähän mennessä on jäänyt Ford Mustang, joka on urheiluautojen klassikko. Yksi harkinnan arvoinen urheiluauto on Ford Mustang GT (2018): autossa on vapaasti hengittävä V8-moottori, josta irtoaa 450 hevosvoimaa kierrosluvulla 7000r/min. Mustang on jenkkiurheiluauton ruumiillistuma ja harkinnan arvoinen jokaiselle urheiluautojen ystävälle.

Mikäli Mustang tuntuu liian massiiviselle, on urheiluautoja saatavilla myös pienemmässä koossa. Nissan 370Z omaa klassillisen urheiluauton lookin, joka tarjoaa silmäniloa autoharrastajalle. Auton moottori on vapaasti hengittävä 3,7-litrainen V6, josta irtoaa 328 hevosvoimaa. Nissan 370Z Nismo -versiossa moottorista revitään irti peräti 344 hevosvoimaa. Vaihteistoksi on tarjolla kuusivaihteinen manuaali tai seitsenvaihteinen automaatti. Toinen aasialainen urheiluauto, joka saattaa kiinnostaa autoharrastajaa on jo aiemmin mainittu Mazda MX-5.

Subarun ja BMW:n sporttisedanit

Muita aasialaisia urheiluautoja markkinoilla ovat muun muassa Subaru WRX ja Subaru BRZ. Japanilaisvalmistaja on tunnettu menestyksestään rallin MM-sarjassa sekä bokserimoottoristaan. Subaru BRZ on aerodynaaminen ja sen jousitus on suunniteltu uudelleen, jotta auto tarjoaisi nautinnollisen ajokokemuksen. Kiihdytys nollasta sataan onnistuu reilussa kuudessa sekunnissa ja tarjolla on nostalgisille autoilijoille kuusivaihteinen manuaalilaatikko. Subaru WRX tekee puolestaan poikkeuksen urheiluautojen luokassa, sillä se on neliovinen vauhtihirmu.

BMW:llä on vankka fanikuntansa ja saksalaisvalmistaja on tehnyt monia urheiluautoja historiansa aikana. Tunnetuimpia ovat M-sarjan autot. BMW M3 on yksi markkinoilla olevista urheiluautoista, joka on Subarun tapaan neliovinen sporttisedani. Vuoden 2015 M3-mallin tuplaturbolla varustetusta moottorista irtoaa 425 hevosvoimaa ja kiihdytys nollasta sataan onnistuu neljässä sekunnissa. Monia urheiluautoja jää vielä tässä artikkelissa mainitsematta, mutta katsauksen avulla saat jo hyvän yleiskuvan urheiluautojen kehitykseen sekä nykyhetkeen.

One thought on “Urheiluautot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top